Glad Påsklov!

Hur går Påsklov till? Hoppas att ni har det bra. Under detta tiden i Mexiko är det en väldigt religiös tid. Vi har det lugn och högtidligt.

Altare Jungfru Maria Mexiko under Påsklov
Altare Jungfru Maria Mexiko. Källa.

När jag var barn kommer jag ihåg att min mormor munhöggs oss när vi var för mycket livliga eller satt på musik innan påskdagen.  Tanke bakom det var att vi fick vara tyst och allvarliga eftersom Jesus korsfästes.  Det var också en tid för att reflektera och tänka om våra egna liv. Vi fick besöka sju olika kyrkor ( i Mexiko är detta möjligt eftersom det finns en katolska kyrka i varje hörn). I kyrkorna be vi för våra familjer, för oss själva och andra. Det var oerhört viktig att delta i söndags högmässa. När högmässan var slut kom den roligare delen vi fick grattis glass och bröd.
Hem hos mormor var ett altare alltid förbered till denna tid. Altaret var ett offer till Jungfrun Maria som hade lidit för att se sin son dö på korset. Altaret hade blommor, träblad, frö som skapar olika form, frukt och lilla papper banderoll (lilla är färgen för sorg i den katolska kyrkan), ljus och en bild av Jungfrun Maria.
Maten var också speciell. Vi fick vara äta fisk eller skaldjur och ingen röd kött under Påskhelgen. Då var det maträtter med fräsch räkor eller torkade räkor, olika sorts fisk från stila havet, ceviche, bläckfisk. bland annat. Glass hade vi också och citronsaft med chia och banan byt i. Alla familjer samlades och dela maten. Efter Påskdag var det mer livligt eftersom vi då väntade Kristi uppståndelse. Vi kunde njuta av vårt Påsklov en vecka till och kanske resa någonstans eller bara njuta av vår vädret hemma.

Det här är bara en kort beskrivning om hur vi hade och förfarande har i Mexiko under Påsken. Hoppas ni tycker om detta inlägg. Jag önskar är en GLAD PÅSK!