Gör silver smyckebilder på ett enkelt sätt

Undrar du hur vi gjorde silver smyckebilder med den svarta glänsande bakgrunden?

Att göra silver smyckebilder kan vara frustrerande eftersom smyckes yta återspeglar ljuset vilket gör det svårt att fånga deras form. Ofta återspeglar den blanka ytan kameran eller även fotografen.

Något som är avgörande för att effektivt visa upp dina smycken i en bild är att hitta en “bra” bakgrund. Vi provade med både ljusa och mörka bakgrunder. Vi ansåg att färgade eller grova bakgrunder (t.ex. träytor, sand, gräs) skapar en rörig bakgrund som drar uppmärksamheten ifrån smyckena.

En vit eller ljus bakgrund kan fungera för silver smyckebilder. Många affärer visar upp sina smycken som om de skulle sväva i luften. Däremot kräver dessa bilder en hel del efterbearbetning samt den ljusa bakgrunden ibland kan överväldiga smycken.

Vi använde en mörk bakgrund som gör smycken poppa ut. Som en extra twist använde vi en skinande yta som speglar objekten och ger dem en särskild utseende. Nu ska jag förklara hur du kan uppnå denna effekt hemma för mindre än 150 kronor.

Det finns gott om YouTube-videor som ger goda råd om smycken fotografi även för svarta blanka bakgrunder, t.ex. genom Photigy eller ALZO Digital. För att få denna effekt, måste du:

  1. En genomskinlig skiva av plastglas (30×30 cm är tillräckligt stor för örhängen, armband och halsband)
  2. Svart färg (sprayburk)

Jag skojar inte. Det är allt du behöver! Du kan hitta både plastglaset och sprayburken på Biltema.

Instruktioner för att måla plastglaset

  1. Gå till ditt hobbyrum eller en plats där du kan göra en stor röra och det är lätt att städa upp. Använd tidningen att täcka ytan där du placerar plastglas innan du börjar.
  2. Plastglaset är vanligtvis täckt på båda sidor med någon skyddsfilm. Ta bort skyddsfilmen bara till den sida som du ska måla svart.
  3. Spraya färg i ett tunt lager. Låt torka (se instruktioner på burken) och upprepa detta 4 till 6 gånger.
Glansiga bakgrund till silver smyckebilder
(1) Plastglaset och sprayburken; (2) Färgade sidan; (3) Glansiga sidan; (4) Färdiga bilden

Plastglaset är inte reptålig, alltså får du repor med tiden när du flyttar smycken runt på det. Som materialen är så pass billig är det bara att ersätta bakgrunden när det behövs. Jag använde mitt plastglas för 100 kort och fick några repor. Repor kan tas bort med en efterbehandling i datorn. Plastglasets ytan kommer också att locka en hel del dammpartiklar på grund av dess statiska elektrisk laddning. Detta kan också tas bort med efterbehandling. När det finns för många repor bara vänd plastglaset och använd den målade sidan som en matt bakgrund för en förändring!

Ovanstående är ingredienser för att göra tilltalande silver smyckebilder. Resten är: en bra belysning (till och med hemgjord) som jag kommer att förklaras i ett kommande inlägg. Dessutom några tips om goda kamera och objektiv samt efterbehandling kommer jag att prata om (ja, det här inlägget planeras också) och mycket tålamod (detta är vad du behöver för att vänta på dessa kommande inlägg).

Jag hoppas att du hittade detta lärorikt. Du kan lämna kommentarer och frågor nedan.