Den mexikanska maten

Den mexikanska maten präglas av starka smaker med olika kryddor. Den är en återspegling av en kultur, tradition och historia.

Kosten har sina rötter för länge sedan i indianerna samhälle innan Spanien erövrade Amerika.

På den tiden var basmat jordbruksprodukter bland andra: majs, bönor, zucchini, tomat, chili, kakao, avokado, kaktus, vanilj, jordnötter, kalkon, papaya och ananas. Alltihop var den råvaror som gav form till den traditionella mexikanska maten.

Med den viktigaste ingredienserna var majs. Majsen är en växt som är 7 000 år gammal. Indians kultur tyckte att majsen var skapad av gudarna och Gudarna skapade människor från majs. Därför majsen betraktades av indianerna som helig och den var hedrad.

Efter spanjorer intog i Mexiko tilläggs andra råvaror från Europa. Till exempel olika köttslags som fläsk och nötkött samt ris och vete.

den mexikansk maten
Den mexikanska maten.

Precis den här fusionen gjorde mexikanska köket det rikaste i världen och det utökades sitt inflytande i många delar av världen eftersom erövrare, nybyggare och besökare tog de mexikanska ingredienserna till Europa (till exempel, chili tomat, choklad och gyllene äpple).

Den mest populära i den mexikanska borden är majstortilla. Tortilla är en rund och tunn bröd gjord av majs. Det här är den grundläggande delen av maten. Maten är mycket omväxlande eftersom det finns i varje län deras egna recept och traditionellt kök.

Bild källa: Kiwilimon recept

Nuförtiden brukar man laga mat med traditionella tekniker och redskap från indianerna ursprung. Detta har överlevt I många år tack vare de har överförts kunskaper från generation till generation.

Maten värderas högt som en familjs band. Dessutom sociala sammankomster rör sig runt bordet. I Mexiko maten är faktorn som binder samhället: Man får vänner, partner är kända, affärer görs och familjs förhållanden starkas i måltiden.

I november 2010 var det traditionella mexikanska köket godkänt av UNESCO som Immateriella Mänsklighetens Kulturarv.