Den Dödas Dag

Offer på begravningsten
Offer på gravsten

De Dödas Dag är en högtid som firas den 1 november för att hedra de döda i Mexiko. Det är en tradition som skapades från en blandning mellan indianernas tro (Azteker) och den kristna tron som infördes när Spanien intog Amerika på 1500-talet. Traditionen representerar ett dag för att mötas med de dödade förfäderna och hedra dem genom ett offert. Offret betyder att ge till de döda mat och dryck så att de dödas själar precis på denna dag kommer tillbaka från den plats där alla själar går efter döden och äta och dricka som de brukade göra vid liv.

Altaret
Dödas Altaret

Offrets beskrivning

Offret ställs ut antingen på ett altare eller på gravstenen av den avlidne på kyrkogården. Det består av frukt som skulle mata själen till den dödad. Säsongs frukt är pumpor, äpple,mandariner, apelsiner och sockerrör. Det har också rökelse (copal) eftersom tron var att röken sprider sig genom luften och gör “vägar” för den avlidne kan komma tillbaka smidigare till jorden.

Skelettet
Skelettet

Vatten till resan får finnas i altaret samt ljusen tänds för att vägleda andarna under sin resa. Blommorna kan inte missas. Det är en särskild typ av blommor som heter “cempasúchil” (på indianernas språk) som är gula och orange, de motsvara blommorna i arten “stort sammetsblomster” i Sverige. Man brukar sprida blommornar kronblad runt och på altaret eller gravstenen. Dessutom kan man dekorera altaret med pappersgirlanger med utklippta figurer, de avlidnes föremål och minnen såsom personliga föremål, fotografier eller något som kännetecknades personen när han eller hon levde.

De dödas bröd, kranier och blommor.
De dödas bröd, kranier och blommor

Några dagar innan Den Dödas dag i torgs marknader säljs kranier av sockermassa, skelett och figurer av bränd lera eller papier maché och sötsaker allt handgjort som också tas fram på altaret. Dessutom finns det ett speciellt bröd som bara bakas för högtiden hemma eller i bagerier, det heter ”Pan de Muerto”, de dödas bröd.

Altarets dekoration
Altarets dekoration

Angående maten, lagas de typiska rätterna som är olika i olika regionen i Mexiko och belyser det bästa av mexikanska köket, såsom mole (en chilli och choklad sås med kyckling), bönor, majstortillas, choklad, pozole (majs och fläsk gryta), kaffe, kalkon och andra sötsaker och godis.

Den Dödas Dag berikning

Nu för tiden har den här traditionen berikat med festivaler, parader, altarens tävlingar och evenemang runt städerna för att fira dagen och bemöta döden med glädje och fröjd istället för sorg och längtan.

Källan till bilderna:

BSave

Save