Den 5 maj i Mexiko- Vad firar mexikanerna denna dag?

A propå av att några kompisar har frågat mig om vad man firar den 5 maj i Mexiko fick jag en idé att skriva om det.

DEN 5 MAJ I MEXIKO

Den 5 maj firar vi mexikaner ”Den Puebla Bataljen”. Det var då och i staden Puebla när den mexikanska armén besegrade en av de mäktigaste armén på 1800-talet i Europa, den franska armén.

1861 började allt. På den tiden gick Mexiko igenom en djup ekonomisk kris på grund av varaktiga krig och konflikter. Mexiko kunde inte ens klara av de mest akuta behoven. För att lösa problemet föreskrev den dåvarande statschefen Benito Juarez att Mexiko skulle sluta betala den utlandsskuld som var skyldig att betala till England, Spanien och Frankrike. Dessa länder hotade med ett militärt ingrepp om Mexiko inte betalade sina skulder. Det blev ingen betalning och då bestämde England, Spanien och Frankrike sig att invadera Mexiko. Trots det hoppade England och Spanien av planerna om att invadera Mexiko eftersom de insåg att Frankrike hade planer för att upprätta en monarki till sin fördel.

April 1862 landsattes 3 000 franska soldater på mexikansk makt och marscherade mot Puebla, ett stad mitt i mellan Mexiko land. Inför den överhängande invasionen samlades 2 000 mexikanska soldater för att konfronteras med den franska. Befälhavaren insåg att det inte fanns tillräckliga trupper för att besegra fransmännen. Därför uppmanade han till alla invånare att kämpa emot armén. Det samlades 2 700 människor till. Den flesta var lantarbetare som använde sina verktyg och allt möjligt för att bevara sitt land. Den 5 maj 1862 de franska soldaterna kom fram Puebla och stred mot de mexikanerna. Mexikanerna kämpade med stor djärvhet och beslutsamhet så att de kunde besegra till slut. Händelsen hade och förfarande har en stor betydelse eftersom de hade allt emot och trots det kunde de var segerrik.

Nuförtiden firas Den Puebla Bataljen med parader och fester. I USA firas det också för det finns många migranter mexikaner i olika städer i landet.

Bild källa: Mexican Folkloric Costumes

Save

Save

Save

Save

Save