Category Archives: Mexikanska Traditioner

Den 5 maj i Mexiko- Vad firar mexikanerna denna dag?

A propå av att några kompisar har frågat mig om vad man firar den 5 maj i Mexiko fick jag en idé att skriva om det.

DEN 5 MAJ I MEXIKO

Den 5 maj firar vi mexikaner ”Den Puebla Bataljen”. Det var då och i staden Puebla när den mexikanska armén besegrade en av de mäktigaste armén på 1800-talet i Europa, den franska armén.

1861 började allt. På den tiden gick Mexiko igenom en djup ekonomisk kris på grund av varaktiga krig och konflikter. Mexiko kunde inte ens klara av de mest akuta behoven. För att lösa problemet föreskrev den dåvarande statschefen Benito Juarez att Mexiko skulle sluta betala den utlandsskuld som var skyldig att betala till England, Spanien och Frankrike. Dessa länder hotade med ett militärt ingrepp om Mexiko inte betalade sina skulder. Det blev ingen betalning och då bestämde England, Spanien och Frankrike sig att invadera Mexiko. Trots det hoppade England och Spanien av planerna om att invadera Mexiko eftersom de insåg att Frankrike hade planer för att upprätta en monarki till sin fördel.

April 1862 landsattes 3 000 franska soldater på mexikansk makt och marscherade mot Puebla, ett stad mitt i mellan Mexiko land. Inför den överhängande invasionen samlades 2 000 mexikanska soldater för att konfronteras med den franska. Befälhavaren insåg att det inte fanns tillräckliga trupper för att besegra fransmännen. Därför uppmanade han till alla invånare att kämpa emot armén. Det samlades 2 700 människor till. Den flesta var lantarbetare som använde sina verktyg och allt möjligt för att bevara sitt land. Den 5 maj 1862 de franska soldaterna kom fram Puebla och stred mot de mexikanerna. Mexikanerna kämpade med stor djärvhet och beslutsamhet så att de kunde besegra till slut. Händelsen hade och förfarande har en stor betydelse eftersom de hade allt emot och trots det kunde de var segerrik.

Nuförtiden firas Den Puebla Bataljen med parader och fester. I USA firas det också för det finns många migranter mexikaner i olika städer i landet.

Bild källa: Mexican Folkloric Costumes

Save

Save

Save

Save

Save

Den Dödas Dag

Offer på begravningsten
Offer på gravsten

De Dödas Dag är en högtid som firas den 1 november för att hedra de döda i Mexiko. Det är en tradition som skapades från en blandning mellan indianernas tro (Azteker) och den kristna tron som infördes när Spanien intog Amerika på 1500-talet. Traditionen representerar ett dag för att mötas med de dödade förfäderna och hedra dem genom ett offert. Offret betyder att ge till de döda mat och dryck så att de dödas själar precis på denna dag kommer tillbaka från den plats där alla själar går efter döden och äta och dricka som de brukade göra vid liv.

Altaret
Dödas Altaret

Offrets beskrivning

Offret ställs ut antingen på ett altare eller på gravstenen av den avlidne på kyrkogården. Det består av frukt som skulle mata själen till den dödad. Säsongs frukt är pumpor, äpple,mandariner, apelsiner och sockerrör. Det har också rökelse (copal) eftersom tron var att röken sprider sig genom luften och gör “vägar” för den avlidne kan komma tillbaka smidigare till jorden.

Skelettet
Skelettet

Vatten till resan får finnas i altaret samt ljusen tänds för att vägleda andarna under sin resa. Blommorna kan inte missas. Det är en särskild typ av blommor som heter “cempasúchil” (på indianernas språk) som är gula och orange, de motsvara blommorna i arten “stort sammetsblomster” i Sverige. Man brukar sprida blommornar kronblad runt och på altaret eller gravstenen. Dessutom kan man dekorera altaret med pappersgirlanger med utklippta figurer, de avlidnes föremål och minnen såsom personliga föremål, fotografier eller något som kännetecknades personen när han eller hon levde.

De dödas bröd, kranier och blommor.
De dödas bröd, kranier och blommor

Några dagar innan Den Dödas dag i torgs marknader säljs kranier av sockermassa, skelett och figurer av bränd lera eller papier maché och sötsaker allt handgjort som också tas fram på altaret. Dessutom finns det ett speciellt bröd som bara bakas för högtiden hemma eller i bagerier, det heter ”Pan de Muerto”, de dödas bröd.

Altarets dekoration
Altarets dekoration

Angående maten, lagas de typiska rätterna som är olika i olika regionen i Mexiko och belyser det bästa av mexikanska köket, såsom mole (en chilli och choklad sås med kyckling), bönor, majstortillas, choklad, pozole (majs och fläsk gryta), kaffe, kalkon och andra sötsaker och godis.

Den Dödas Dag berikning

Nu för tiden har den här traditionen berikat med festivaler, parader, altarens tävlingar och evenemang runt städerna för att fira dagen och bemöta döden med glädje och fröjd istället för sorg och längtan.

Källan till bilderna:

BSave

Save

Mors dag har passerat!

Örhängen sterlingsilver, hjärta med hamrad silver finish. Perfekt present på mors dag.
Gliese

Mors dag har passerat… jo i Mexiko i alla fall. Moders dag  i Mexiko är den 10 maj och det är en väldigt hög dag. Vi firar mamma med en middagsträff där alla barn och kanske barnbarn samlas och ger henne presenter som smycken, blommor (det här är en måste), parfym, choklad, m.m. Ibland är det orättvis för henne om mamman har en stor familj eftersom hon får laga matt i sin speciell  dag for hela gängen. Några andra familjer gå ut till mammas favorit restaurang och firar dagen på detta sätt. Det tycker jag är nog bättre, Det är alltid skön att slippa laga mat. I Sverige har mors dag den 29 maj inte än passerat självklart. Ni har förfarande tid för att planera något spännande för att fira med henne. Ni kan också passa på och kicka vår webb-butik med unika och annorlunda silversmycken som kan visa hur mycket ni älskar era mammor. Vi har 16% rabatt på alla produkter t.o.m. den 31 maj. Använd koden “Morsdag16” i kassan.

Den mexikanska maten

Den mexikanska maten präglas av starka smaker med olika kryddor. Den är en återspegling av en kultur, tradition och historia.

Kosten har sina rötter för länge sedan i indianerna samhälle innan Spanien erövrade Amerika.

På den tiden var basmat jordbruksprodukter bland andra: majs, bönor, zucchini, tomat, chili, kakao, avokado, kaktus, vanilj, jordnötter, kalkon, papaya och ananas. Alltihop var den råvaror som gav form till den traditionella mexikanska maten.

Med den viktigaste ingredienserna var majs. Majsen är en växt som är 7 000 år gammal. Indians kultur tyckte att majsen var skapad av gudarna och Gudarna skapade människor från majs. Därför majsen betraktades av indianerna som helig och den var hedrad.

Efter spanjorer intog i Mexiko tilläggs andra råvaror från Europa. Till exempel olika köttslags som fläsk och nötkött samt ris och vete.

den mexikansk maten
Den mexikanska maten.

Precis den här fusionen gjorde mexikanska köket det rikaste i världen och det utökades sitt inflytande i många delar av världen eftersom erövrare, nybyggare och besökare tog de mexikanska ingredienserna till Europa (till exempel, chili tomat, choklad och gyllene äpple).

Den mest populära i den mexikanska borden är majstortilla. Tortilla är en rund och tunn bröd gjord av majs. Det här är den grundläggande delen av maten. Maten är mycket omväxlande eftersom det finns i varje län deras egna recept och traditionellt kök.

Bild källa: Kiwilimon recept

Nuförtiden brukar man laga mat med traditionella tekniker och redskap från indianerna ursprung. Detta har överlevt I många år tack vare de har överförts kunskaper från generation till generation.

Maten värderas högt som en familjs band. Dessutom sociala sammankomster rör sig runt bordet. I Mexiko maten är faktorn som binder samhället: Man får vänner, partner är kända, affärer görs och familjs förhållanden starkas i måltiden.

I november 2010 var det traditionella mexikanska köket godkänt av UNESCO som Immateriella Mänsklighetens Kulturarv.

Taxco: en fantastisk historia om silversmycken

I Taxco kombineras historia om silversmycken med verkligheten och legend. Taxco ligger i bergen mellan Acapulco och sydväst om Mexiko Stat, i delstaten Guerrero. Taxco är en av de äldsta gruvor i Amerika. Taxco har behållit sin naturliga charm med sina koloniala atmosfär, röda tegeltak, stenlagda, smala gator och imponerande tvåhundrafyrtio år Santa Prisca Kyrkan. Dess naturliga rikedom av silver lockade de första erövrarna från Spanien.

Glansiga och randiga örhängen med blomma form och sterlingsilver material.
Corona

Historia om silversmycken

Före ankomsten av spanjorerna kallade indianerna byn för Tlacho d.v.s. platsen för bollspel.

Enligt den lokala legenden, måste lokalbefolkning hylla Aztekerna som dominerade området med guldtackor. Spanjoren Hernán Cortés och hans anhängare anlände och erövrade Aztekerna 1521. Ett år senare, Cortés krävde rätten till gruvdriften i Taxco. I slutet av seklet hade Taxco spridit den ädelmetallen över hela Europa. Taxco en avlägsen by då var känt för sin silver rikedom. Taxco blev den viktigaste källan av silver för Spanien. Dessutom blev Taxco en intensiv gruvområdet. Med tiden minskade gruvdriften i området, så småningom upptäcktes andra rikare och mer tillgängliga gruvområden. I slutligen försvann gruvdrift i nästan två hundra år.

År 1716 José de la Borda (en spansk-fransk man) återupptäcktes silvret i Taxco. Enligt legenden vandrade han i bergen i Taxco och där upptäckte han en rik silveråder. Han gjorde en stor förmögenhet i Taxco och som tack byggde han bland annat skolor, vägar och bostäder sam den vackra och berömda Santa Prisca Kyrkan. Kyrkan dekorerades med massor av förgyllda kanter, spanska barockstil (En av Josés son var präst i denna kyrka). Kyrkan kan ses från hela Taxco. Den lyser i solljuset och den är en samlingspunkt för Taxcos invånare. José lämnade området och några outnyttjade silverådror.

Mellan 1600 och 1800 producerade Boliva, Peru och Mexiko ca 85% av världens produktion av silver.

I artonhundratalet under självständighetskriget i Mexiko stängde spanjorerna deras gruvor och silvers gruvdrift i Taxco försvann i ganska lång tid.

Taxco, Mexiko: historia om sylversmycken
Taxco, Mexiko

I slutet av 1920 kom William Spratling, en medborgare i USA och professor i arkitektur vid Tulane University till Taxco. Han ville studera Mexiko och dess kultur. År 1929 flyttade han till Mexiko. År 1931, berättade USA: s ambassadör Dwight Morrow för Spratling att Taxco hade varit platsen för silvergruvor i århundraden fast Taxco aldrig hade betraktas som en plats där silversmycken som örhängen, armband, halsband m.m. hade utformats och tillverkats. Detta till synes obetydliga anmärkning, förändrade den konstnärliga och ekonomiska historian i Taxco.

Spratling upptäckte potentialen i de lokala hantverkarna i byn. Han uppmuntrade dem för att skapa olika silversmycken och återupptäcka guldsmeds konsten. Med sin unik design skapade Spratling ett system för att lära och utbilda unga silverkonstnärliga talanger och han gav dem möjlighet att utveckla sina färdigheter. Guldsmeden kom från andra delar av landet för att lära ut hantverkarna konsten att arbeta ädelmetaller. Det sköna hantverket vilket tillverkas i Taxco ger än en gång Mexiko erkännande och berömmelse över hela världen. Med tiden öppnade många av dessa hantverkare egna verkstäder och butiker. Alla uppmuntrades med Sprtlings orubbliga stöd.

Nu anses de som den stora mästarna av mexikanska silver som tillverkade någr av de mest respekterade konstverk insamling gjorda för hand och av silver bland annat vaser, bestick, och självklart smycken. Deras arbete fortsätter att inspirera nästa generation av silver hantverkare som nu är hundratals.

William Spratling omkom 1967 av en bilolycka i utkanten av Taxco. Spratling anses vara “fadern av det mexikanska silvret”. En silverbröstbild av Spratling finns i Silvermuseet i Taxco. Det inrymmer också Spratlings insamling av silver stycken och figurer från före Columbus tiden som lämnades till Taxco staden.

Glad Påsklov!

Hur går Påsklov till? Hoppas att ni har det bra. Under detta tiden i Mexiko är det en väldigt religiös tid. Vi har det lugn och högtidligt.

Altare Jungfru Maria Mexiko under Påsklov
Altare Jungfru Maria Mexiko. Källa.

När jag var barn kommer jag ihåg att min mormor munhöggs oss när vi var för mycket livliga eller satt på musik innan påskdagen.  Tanke bakom det var att vi fick vara tyst och allvarliga eftersom Jesus korsfästes.  Det var också en tid för att reflektera och tänka om våra egna liv. Vi fick besöka sju olika kyrkor ( i Mexiko är detta möjligt eftersom det finns en katolska kyrka i varje hörn). I kyrkorna be vi för våra familjer, för oss själva och andra. Det var oerhört viktig att delta i söndags högmässa. När högmässan var slut kom den roligare delen vi fick grattis glass och bröd.
Hem hos mormor var ett altare alltid förbered till denna tid. Altaret var ett offer till Jungfrun Maria som hade lidit för att se sin son dö på korset. Altaret hade blommor, träblad, frö som skapar olika form, frukt och lilla papper banderoll (lilla är färgen för sorg i den katolska kyrkan), ljus och en bild av Jungfrun Maria.
Maten var också speciell. Vi fick vara äta fisk eller skaldjur och ingen röd kött under Påskhelgen. Då var det maträtter med fräsch räkor eller torkade räkor, olika sorts fisk från stila havet, ceviche, bläckfisk. bland annat. Glass hade vi också och citronsaft med chia och banan byt i. Alla familjer samlades och dela maten. Efter Påskdag var det mer livligt eftersom vi då väntade Kristi uppståndelse. Vi kunde njuta av vårt Påsklov en vecka till och kanske resa någonstans eller bara njuta av vår vädret hemma.

Det här är bara en kort beskrivning om hur vi hade och förfarande har i Mexiko under Påsken. Hoppas ni tycker om detta inlägg. Jag önskar är en GLAD PÅSK!